top of page

 ANTALYA 

 07 

Nüfus : 2.696.249

Yüzölçümü : 20.177 km2

Orta - Yüksek Derecede Riskli Deprem Bölgesi

Black_and_White_Simple_Minimalist_Futuristic_Gaming_YouTube_Banner__1_-removebg.png
HD TÜRKİYE ORJ RENKSİZ_edited.jpg

Antalya Depremsellik Analizi :

Yakın geçmişte bölgeyi etkileyen bazı yıkıcı depremler:
25 Nisan 1957 Fethiye Depremi ( Ms = 7.2 )
25 Nisan 1959 Köyceğiz Depremi ( Ms = 5.7 )
22 Kasım 1963 Tefenni Depremi ( Ms = 4.6 )
14 Ocak 1969 Fethiye – Kaş Depremi ( Ms = 6.2 )

Fethiye-Kaş depremi, Ege-Akdeniz bölgesi illerinde etkili olan orta şiddette bir depremdir. Bu depremde Kaş ilçesi ve Kalkan civarındaki evlerin % 50’si oturulamayacak duruma gelmiştir.
▪ 1971 Burdur Depremi’nde; büyüklük 5,9 Mw olarak belirlenmiş, 57 can kaybı, 3200 hasarlı bina tespit edilmiştir.
2012 yılında Kumluca ilçesini etkileyen ve Akdeniz açıklarında oluşan depremde; büyüklük 6,0 olarak tespit edilmiş, Kumluca ilçe merkezinde yaklaşık olarak 20 binada hasar oluşmuştur.
▪ 2015 yılında, Korkuteli merkezli deprem oluşmuş, büyüklüğü 4,5 Mw olarak belirlenmiştir. Korkuteli köylerinde, yaklaşık 250 kerpiç ve yığma yapıda ağır hasar kayıtlara geçmiştir.


Antalya ve çevresi, (1) Fethiye-Burdur Fay Zonu, (2) Helenik-Kıbrıs Fayının Plini ve Strabo hendekleri ile Antalya Körfezi’nde uzanan bölümü (3) Aksu Bindirmesi boyunca uzanan faylarda olan hasar yapıcı depremlerden etkilenmektedir.

 

HD TÜRKİYE ORJ RENKSİZ_edited.jpg

Depremler, genellikle Helenik-Kıbrıs Yayı’nın Plini ve Strabo Hendekleri boyunca yoğunlaşmaktadır. Hasar yapıcı ve yıkıcı depremler bu faylar boyunca olmaktadır. Diğer yandan Antalya Körfezi içerisinde de yoğun mikrodeprem etkinliği gözlenmektedir. Aksu Bindirme Fayı boyunca yüzlerce yıldır herhangi bir hasar yapıcı deprem meydana gelmemiştir. Fethiye Körfezi boyunca Termesos ve Phaselis boyunca uzandığı düşünülen bir diğer fay daha yer almaktadır. Çünkü kalıntılardaki sütunlarda blok dönmeleri olduğu için, her iki antik kentin de depremlerden yıkıldığı tahmin edilmektedir

1900-2005 yılları arasında oluşmuş depremlere ait veriler kullanılarak magnitüd-frekans bağıntısı belirlenmiş, sismik risk ve tekrarlanma periyodu hesaplamaları yapılmıştır. Magnitüdfrekans hesabında MD≥4.0 olan depremler ele alınmıştır. Sismik risk ve tekrarlanma periyotları ise 4.0≤MD≤7.0 magnitüd aralığında gelecek yüzyılda onar yıllık zaman periyotları için hesaplanmıştır.Deprem verilerinin istatistik analizine göre 6.0 , 6,5 ve 7.0 büyüklüklerindeki depremlerin 50 yıllık bir dönemde oluşma ihtimalleri sırası ile %88 ,%.49 ve %’20 dir. Yapı ekonomik ömrünü 50 yıl kabul ettiğimizde böyle büyüklükteki bir depremin tekrarlanma olasılığının yüksek olduğu ve birçok yapının olası bir depremde ne kadar tehlike altında olabileceği düşünülmelidir. Bu sonuçlar ışığında bölgede meydana gelebilecek önemli depremler öncesi sürecin iyi takip edilmesi gerekmektedir.

Yapılar önem sırasına göre depreme dayanıklı olup olmadıkları konusunda incelenmeli, gerekiyorsa yapıların güçlendirilmeleri hatta yıkılmaları yoluna gidilmelidir.

Antalya'da tam olarak ne zaman deprem bekleniyor?
''Bu ülkede sen deprem ile karşılaşmazsan çocuğun, çocuğun karşılaşmazsa torunun karşılaşacaktır. Torunun da karşılaşmazsa sen depremi zaten yaşamışsındır demektir.''

Antalya ili deprem riski ve tehlike derecesi haritası
n_edited.jpg
bottom of page