BİLECİK
11
Nüfus : 228.058
Yüzölçümü : 4307 km²
Yüksek Derecede Riskli Deprem Bölgesi
Bilecik Depremsellik Analizi :
Bilecik İlinin bulunduğu bölgenin depremselliği incelendiğinde ili etkisi altına alabilecek iki ayrı fay zonu söz konusudur. İlin kuzeyi KAFZ’nin (Kuzey Anadolu Fay Zonu), güneyi ise Eskişehir-Bursa Fay Zonu etkisi altında bulunmaktadır.
İlimizin yerleşim yerlerine ait zemin durumu irdelendiğinde, Merkez İlçenin genel jeolojisindeki birimlerin genelinin kumtaşı-çamurtaşı- kireçtaşı ardalanması, kireçtaşı ve kiltaşı, çakıltaşı-kumtaşı-çamurtaşı (şeyl) ardalanmasından oluştuğu görülmektedir.
Deprem riski açısından bir yerleşim yerinin, fay zonunun üzerindeki yapilaşma durumu ve fay zonuna olan mesafesinin belirlenmesi depremden etkilenme durumunu belirleyebilmektedir. Bilecik İl merkezinin diri faylara uzaklığına bakıldığında, kuzeyde Osmaneli İlçesinin kuzeyinde bulunan (Çerkeşli Göleti doğrultusu) KAF’ın güney kolu İznik Mekece Fayına uzaklığı yaklaşık 30 km; güneyde ise Bozüyük İlçesinin güneyinde bulunan (Erikli Köyünde çatallanan) Bursa Eskişehir Fay Zonu (BEFZ)’nun Dodurga-Eskişehir Fayına uzaklığı yaklaşık 30 km olduğu görülmektedir.
Olası bir depremin (7 magnitüd ve üzeri büyüklüğündeki) Bilecik İli Merkez Mahallelerini etkileme - tetikleme durumu düşünüldüğünde; yamaç molozu ve alüvyon birimlerden oluşan İstasyon Mahallesi (Bilecik Mezarlığı) ve güney kesimdeki TOKİ bölgesinin bulunduğu yamaçların ve alt kısımlarda bulunan düzlük alanların yerleşim için tercih edilmemesi uygun olacaktır.
Yani Merkez İlçe için bu alanlar deprem açısından diğer bölgelere göre daha fazla risk teşkil etmektedir.İlçe merkezleri ve köylerimizde yerleşim yoğunluğu çok olmamasına rağmen eski yapıların çokluğu ve Bozüyük gibi ilçelerimizdeki yapı stoğundaki artış deprem riski açısından önem arz etmesine neden olmaktadır.
Yine Merkez İlçedeki Cumhuriyet Mahallesindeki konutların eski yıllarda yapılmış olması ve çoğunun mühendislik hizmeti almamış olması nedeniyle bu mahalledeki konutlar ile ilgili gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması gerekmektedir. Ayrıca, diri faylara yakın Osmaneli ve Bozüyük İlçelerinin merkezlerinde bahsi geçen alanların risk potansiyeli açısından yüksekliği nedeniyle il genelinde yapılacak risk azaltma çalışmalarının bu alanlardan başlaması gerekmektedir.
Bilecik İlinde herhangi bir yapılaşma ve planlama sırasında yapı projeleri 7.5 ve daha büyük magnitüdlü tasarım depremine göre projelendirilmelidir. Zeminin dinamik davranışından kaynaklanabilecek yapısal hasarların engellenebilmesi için depreme dayanıklı yapı tasarımı ilkelerine bağlı kalınması gerekmektedir.
Bilecik'de tam olarak ne zaman deprem bekleniyor?
''Bu ülkede sen deprem ile karşılaşmazsan çocuğun, çocuğun karşılaşmazsa torunun karşılaşacaktır. Torunun da karşılaşmazsa sen depremi zaten yaşamışsındır demektir.''