BİTLİS
13
Nüfus : 359.747
Yüzölçümü : 8.582 km²
Yüksek Derecede Riskli Deprem Bölgesi
Bitlis Depremsellik Analizi :
Tarihsel dönemlerden günümüze değin kayıt altına alınan depremlerde incelendiğinde, Bitlis ve civarında yıkıcı depremlerin meydana geldiği görülmektedir. Aletsel dönem kayıtlarında meydana gelen depremlerin büyüklüğü 4.2 ile 5.8 arasında değişmektedir. Ancak meydana gelecek deprem büyüklüklerinin 5.8 in üzerinde olabileceğine yönelik çalışmalar mevcuttur.
Bölge Türkiye’nin en önemli fay kuşaklarından olan Kuzey Anadolu Fay hattına yaklaşık 130 km Doğu Anadolu Fay Hattına ise yaklaşık 170 km mesafede bulunmaktadır. Aynı zamanda bölge içerinde bulunan diğer fay segmentleri bölgedeki riski arttırmaktadır.
Bitlis’in deprem riskini istatiksel olarak ortaya çıkaran çalışmada (Işık E. tarafından (2013) ) 6.0, 6.5, 7.0, ve 7.5 büyüklüklerindeki depremlerin 50 yıllık bir dönemde oluşma ihtimalleri sırası ile %90, %61, %32 ve %15 olabileceği hesaplanmıştır.
İl merkezi ve Mutki ilçe merkezi kaya özelliğindeki birimler üzerinde kurulduğundan muhtemel bir depremde zeminin büyütme etkisinin olmayacağı ve yapı stoğu kalitesine bağlı olarak binaların daha az zarar göreceği beklenmektedir.
Merkez ve Mutki ilçesi dışındaki ilçelerin yerleşim alanlarının önemli bir kısmı alüvyon zemin üzerinde bulunmaktadır. Bu zeminlerin gevşek zemin özelliği göstermesi ve yer altı su seviyenin yüzeye yakınlığı (genelde 1-10 m.) bu zeminlerde deprem şiddetini arttırmaktadır.
Bitlis ili ve çevresi tektonik yapısı bakımından sismik aktivitesi yüksek olan bir bölge içerisinde kalmaktadır.
Tarihsel deprem kayıtları incelendiğinde, bölgeyi etkileyen önemli büyüklükte bir depremin uzun süredir olmaması sebebi ile halk, olası bir deprem tehlikesinden habersizdir. Bu durum tehlikenin boyutunu daha fazla arttırmaktadır.
Bitlis'de tam olarak ne zaman deprem bekleniyor?
''Bu ülkede sen deprem ile karşılaşmazsan çocuğun, çocuğun karşılaşmazsa torunun karşılaşacaktır. Torunun da karşılaşmazsa sen depremi zaten yaşamışsındır demektir.''