top of page

 BURDUR 

 15 

Nüfus : 277.452

Yüzölçümü : 6.887 km²

Yüksek Derecede Riskli Deprem Bölgesi

Black_and_White_Simple_Minimalist_Futuristic_Gaming_YouTube_Banner__1_-removebg.png
HD TÜRKİYE ORJ RENKSİZ_edited.jpg

Burdur Depremsellik Analizi :

Fethiye – Burdur Fay zonu bölgede deprem tehlikesi oluşturan bir ana fay sistemidir. Bölgede birçok fay segmenti vardır

Burdur deprem geçmişine baktığımızda M ≥ 5 depremleri içerisinde, M = 5, 5,5, 6,0, 6,2, 6,4 ve 7,1’e kadar deprem büyüklükleri yaşanmıştır

Burdur il merkezinin güneyinden geçen fay kuzeydoğuda Gölbaşı civarı ile güneybatıda Karaçal arasında uzanmaktadır Bu kapsamda, Burdur kent merkezi ile merkeze bağlı Karaçal, Hacılar, Yassıgüme, Akyaka, Kuruçay, Askeriye ve Gökçebağ köyleri ile yine Burdur gölünün kuzey kenarını sınırlayan Karakent fayı üzerinde de Karakent ve İlyas köyleri yer almaktadır.
Burdur fayının Burdur il merkezinden geçtiği bilinmekte ise de fayın tam olarak nereden geçtiği ve bu fay üzerinde son birkaç depremin hangi tarihlerde olduğu henüz yeterli detayda araştırılmamıştır.

(1900 sonrası) Burdur ve yakın çevresinden çok sayıda irili ufaklı depremler gelişmiş olmakla birlikte 1914 ve 1971 depremleri en önemli depremler olarak öne çıkmaktadır. Yüzey kırık verileri, 7.1 büyüklüğündeki 1914 depreminin ve 6.2 büyüklüğündeki 1971 depreminin Burdur ili içerisinden geçen fay üzerinde oluştuğunu gösterir.
-Burdur fayı boyunca Duvar, Yazıköy, İlyas, Kılınç, Gönen ve Barla arasında 90 km uzunlukta ve 30 km genişlikte bir alan içerisinde yer alan 17.000 ev tamamen yıkılmıştır. Burdur'da evlerin %90’ı, tarihi eserlerin çoğu ve saat kulesi hasar görmüştür. Evlerin Keçiborlu'da %82'si Isparta’da %55'i ağır hasar almış ya da çökmüştür.
-12 Mayıs 1971 Burdur depremi (Ms=6.2) Burdur Gölü’ nün güneybatı bölgesinde meydana gelmiş, depremde 57 kişi yaşamını yitirmiştir. 1971 yılında yaşanan Burdur depreminde en büyük hasar alüvyon üzerinde yerleşmiş olan merkeze bağlı Yazıköy ve Yarıköy civarında meydana gelmiştir. Depremden sonra köyler, hemen yanlarına inşa edilen yeni yerleşim bölgelerine taşınmış, eski köy dokusu ise günümüze kadar deprem harabeleri olarak kalmıştır.

HD TÜRKİYE ORJ RENKSİZ_edited.jpg

Burdur kent merkezi zemini alüvyon olan illerimizden biridir. Deprem dalgaları bu tür zeminler tarafından büyütülerek binalara iletilir. Zemin büyütmesi olarak tanımlanan bu durum bir deprem olduğu takdirde Burdur kent merkezinin kaya üzerinde yer alan kent merkezlerinden daha şiddetli olarak sarsılacağı, bunun sonucunda da hasar oranının fazla olacağı anlamına geliyor. Öte yandan yapılan araştırmalar büyük bir depremde Burdur kent merkezinin bilhassa göle yakın kesimlerinde sıvılaşma olaylarının da yaşanabileceğini göstermektedir.

Burdur kent merkezi zayıf bir zemine sahip olmanın, bu nedenle de olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binalarının altından diri fay geçen illerimizden biridir. Bu nedenle Burdur’un 6.5 dan büyük bir olası depremde hem depremin yaratacağı şiddetli sarsıntı hem de yüzey faylanması tehlikesi nedeniyle hasar alması beklenmektedir. Bu durumda en akıllıca yaklaşım yapıların deprem sarsıntısını karşılayacak biçimde kurallara uygun hale getirilmesidir. Ayrıca diri fayların yerinin net olarak belirlenmesinin ardından fay sakınım bantı üzerindeki bina ve bina türü yapıların zaman içerisinde kaldırılarak bu alanlardaki nüfus yoğunluğunun azaltılması, yüzey faylanması tehlike kuşağı içerisindeki yerlerin farklı biçimde (park, günübirlik tesisler vb) kullanılması, henüz yerleşim olmayan bu tür alanlar varsa da bunların bina ve bina türü yapılar için kullanılmak üzere imara açılmaması gerekir.

Burdur'da tam olarak ne zaman deprem bekleniyor?
''Bu ülkede sen deprem ile karşılaşmazsan çocuğun, çocuğun karşılaşmazsa torunun karşılaşacaktır. Torunun da karşılaşmazsa sen depremi zaten yaşamışsındır demektir.''

Burdur İlinin deprem riski ve tehlike derecesi haritası
n_edited.jpg
bottom of page