BURSA

16
Nüfus : 3.214.571
Yüzölçümü : 10.886 km²
Yüksek Derecede Riskli Deprem Bölgesi


Bursa Depremsellik Analizi :
Bursa ili ve çevresi sismik aktivite açısından oldukça hareketli bir coğrafyada bulunmaktadır.
Doğu Marmara Bölgesinde kuzey ve güney olmak üzere iki kola ayrılan Kuzey Anadolu Fay Sisteminin Geyve - İznik - Gemlik üzerinden Bandırma'ya kadar uzanan güney kolu 250 kilometre uzunlukta. Bu kol aynı doğrultuda uzanan ve sağ yönde sekmelerle birbirini tümleyen faylardan oluşuyor.
Marmara Bölgesinin çoğu yerinde olduğu gibi Türkiye’nin en aktif fay kuşaklarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun etkisi altındadır. Bursa çevresinde yıkıcı etki yaratabilecek depremler Gemlik-Geyve Segmenti, Uluabat Fayı, Bursa Fayı’ndan beklenmektedir. Geçmişte bu fayların neden olduğu depremler Bursa yöresini etkilemiştir.
Afad raporuna göre Bursa'yı etkileme potansiyeline sahip 14 diri fay hattı isimleri aşağıda sıralanmıştır:
-İznik-Mekece Fayı
-Gemlik Fayı
-Gençali Fayı
-Zeytinbağı Fayı
-İnegöl Fay Zonu
-Oylat Fayı
-Bursa Fayı
-Uluabat Fayı
-Mustafakemalpaşa Fayı
-Orhaneli Fayı
-Uludağ Fayı
-Barakfaki Fayı
-Kaymakoba Fayı
-Karacabey Fayı
Deprem üretme potansiyeli olan diri fay hatları dışında Marmara Denizinde yakın gelecekte en az 7.0 büyüklüğünde bir veya iki adet deprem gerçekleşmesi beklenmektedir (Beklenen İstanbul Depremi) . Yıkıcı depremlerle ilgili en kötü senaryoya göre deprem dirençli yapılar için çalışmaların bölgede hızla yürütülmesi, Bursa'da gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Bursa'da tam olarak ne zaman deprem bekleniyor?
''Bu ülkede sen deprem ile karşılaşmazsan çocuğun, çocuğun karşılaşmazsa torunun karşılaşacaktır. Torunun da karşılaşmazsa sen depremi zaten yaşamışsındır demektir.''
.png)
