GİRESUN
28
Nüfus : 461.712
Yüzölçümü : 6.934 km²
Düşük - Orta Derecede Riskli Deprem Bölgesi
Giresun Depremsellik Analizi :
Bölgeyi 1939 Erzincan Depremi (7.9) etkilemiştir.
KAF zonuna yakın güney ilçelerinde “yüksek tehlike”, uzak olan kuzey ilçelerinde “düşük tehlike” kategorisinde olduğu gösterilmektedir.
Daha fazla risk taşıyan ilçeler Kuzey Anadolu Fay Hattına (KAF) bulunan Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk gibi ilçeleridir.
Öte yandan Merkez İlçemizin Karadeniz sahil yolu, şehiriçi yol güzergâhı ve liman sahası dolgu alanı üzerinde kurulu durumdadır. Deniz dolgu alanı kaya blokları, kum ve kil gibi 155 malzemelerin karışımından oluşmaktadır. İl merkezinde dağlar denizin hemen gerisinden başladığı için, yapılaşma dik yamaçlar üzerinde gelişmiştir. Genel olarak, il merkezi ve çevresi volkanik kökenli kayaçlardan oluştuğu için deprem açısından düşük risk teşkil etmektedir. Ancak, dere yatakları ve deniz dolgu üzerinde bulunan binalar için sıvılaşma riski söz konusu olabilir.
Giresunda 90’lı yıllar öncesinde yapılmış yapıların çokluğu ve bu dönemde yapılmış çoğu kritik tesislerin (okullar, hastaneler, kamu binaları vb.), ulaşım sistemlerinin (karayolu, köprü-geçitler vb.), iletim hatlarının (su dağıtım hatları vb.) ve altyapı sistemlerinin (kanalizasyon vb.) depreme karşı dayanıklı olmadığı düşünülmektedir. KAF’ın bölgedeki etkisinin zayıf olacağı düşünüldüğünde, Karadeniz KAF zonundan kaynaklı 7.9 büyüklüğünde meydana gelebilecek bir depremde yapıların depreme karşı dayanımlarından kaynaklı çok sayıda can ve mal kaybı olasılığı bulunmaktadırBu sebepten düşük riskli bölgenin rehavetine kapılmamalı, yapı stoku incelenmeli en kötü senaryoya göre bölgede gerekli tedbirler alınmalıdır.
Giresun'da tam olarak ne zaman deprem bekleniyor?
''Bu ülkede sen deprem ile karşılaşmazsan çocuğun, çocuğun karşılaşmazsa torunun karşılaşacaktır. Torununda karşılaşmazsa sen depremi zaten yaşamışsındır demektir.''