HAKKARİ
30
Nüfus : 278.218
Yüzölçümü : 7.121 km²
Çok Yüksek Derecede Riskli Deprem Bölgesi
Hakkari Depremsellik Analizi :
Hakkari ilinde aletsel dönemde (1900 sonrasl) oluşan depremlerin başlıcaları 1908'de yaşanan 6 büyüklüğündeki Başkale depremi, 1930 ,yaşanan 7.2 büyüklüğündeki Salmas-iran depremi,25 ocak 2005,te yaşanan 5.9 büyüklüğündeki sütlüce depremi,27 Ekim 2011 de yaşanan 5.2 büyüklüğündeki Yüksekova depremidir. 23 Şubat 2020 btarihinde de iran Khoy Ve Başkale yöresinde 23 şubat,ta yaşanan 5.8 ve 5.9 büyüklüğündeki depremler can ve mal kayıplarına neden olmuştur.
Hakkari yakın zamanda 2023 yılının son gününde birer saat arayla 4.5 büyüklüğünde 2 deprem ile sarsılmıştır.
Hakkari ilinde, Şemdinli - Yüksekova Fay Hattı bilim insanlarımız tarafından incelenmiştir. Hakkari kent merkezi ile birlikte Şemdinli ilçe merkezi ve Hakkari’ye bağlı 45 belde veya köy doğrudan fay zonu üzerine oturuyor. Bu fay hattıyla ilgili geçmişteki hareketleri incelemek ve deprem periyotlarını öngörmek için yazılı bir kaynak bulunamıyor. Bölgede geçmişte büyük depremlerin olduğu, tarihi buluntular ve yıkıntılardaki izlerden anlaşılmaktadır. Yapılan araştırmalar, fay hattının 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebileceğini göstermektedir.
Bir diğer araştırmada, Hakkari-Yüksekova civarında Konalga, Hakkari, Işıklar ve Çubuklu segmentlerinde riskin daha yüksek olduğu ve bu bölgelerde depremin olma ihtimalinin daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özellikle Yüksekova-Şemdinli fay zonundan bir enerji transferi olduğu ve bunun Güneydoğu Anadolu kenet kuşağıyla ilişkilendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Hakkari’nin en büyük riski, kente giriş çıkışların yapılabildiği tek yolun yaklaşık 40 yıl önce yapılan bir köprüyle sağlanmasıdır. Yaşanacak bir doğal afette, insanların kaçabileceği ve kente yardımın ulaşabileceği bu yolun işlevselliğini tamamen yitirecek olması olarak belirtilmektedir.
Alanında uzman bilim insanları, bölgenin şu an çok riskli bir durumda olduğunu ve acilen yapı stoğunun yenilenmesi, kentin deprem dirençli hale getirilmesi konusunda halkı ve yetkilileri bilgilendiriyor.
Hakkari Valiliği, Hakkari’ye giriş ve çıkışları kolaylaştırmak amacıyla yeni bir tünel ve köprü yapımına başlandığını ve bu yol çalışmalarının 2024 yılının ikinci yarısında tamamlanmasının planlandığını bildirdi. Jeoloji alanındaki uzmanlar, yeni yolların deprem dirençli olması gerektiğini vurgulayarak, bu yönde depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasını talep etmektedir.
Hakkari'de tam olarak ne zaman deprem bekleniyor?
''Bu ülkede sen deprem ile karşılaşmazsan çocuğun, çocuğun karşılaşmazsa torunun karşılaşacaktır. Torununda karşılaşmazsa sen depremi zaten yaşamışsındır demektir.''