top of page

 İZMİR 

 35 

Nüfus : 4.479.525

Yüzölçümü : 12.012 km²

Yüksek Derecede Riskli Deprem Bölgesi

Black_and_White_Simple_Minimalist_Futuristic_Gaming_YouTube_Banner__1_-removebg.png
HD TÜRKİYE ORJ RENKSİZ_edited.jpg

İzmir Depremsellik Analizi :

İzmir İli içinde 6-7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip 21 fayın yanında, İli batıdan sınırlayan Ege Denizi altında da çok sayıda diri fay bulunmaktadır.
Bu faylar; 
Bergama Fayı, Soma-Kırkağaç Fay Zonu, Yeni Foça Fayı, Gülbahçe Fayı, Yağcılar Fayı, Seferihisar Fayı, Tuzla Fayı, İzmir Fayı, Güzelhisar Fayı, Menemen Fay Zonu, Dağkızılca Fayı, Kemalpaşa Fayı, Kiraz Fayı, Halıköy-Beydağ Fayı, Tire Fayı, Efes Fayı, Zeytindağı Fay Zonu, Gümüldür Fayı, Mordoğan Fayı, Çeşme Çizgiselliği, Dikili Fay Zonu şeklinde sıralanabilir.

İzmir İlini sarsma şiddeti veya tsunami açısından etkileyebilecek Midilli, Sakız, Sisam ve İkeri Adaları çevresindeki denizaltı fayları ise:
Midilli Fayı, Polichnitos-Plomari Fayı, AghiosIsidoros-Cape Magiras Fayı, Geras Körfezi Fay Zonu, Aghia Paraskevi Fayı, Skala-Eressos Fayı, Gavathas Fayı, Aghiasmata Açık Deniz Fayı, Oenousses Açık Deniz Fayı, Mastihochoria Fayı, Philadelphia Açık Deniz Fayı, Karlovasi Fayı, Marathokambos Fayı, Vathy Fayı, Pythagorion Fayı, Samos Fayı, Karkinagri Fayı, Cambos Fayı, Manganitis-Plakia Fayı, AghiosKyrikos Fayı, Güney İkaria Açık Deniz Fayı
şeklinde sıralanmaktadır.

İzmir ve çevresinde 1900 yılından 2015 yılının Nisan ayına kadar, aletsel dönem içinde büyüklüğü 3.5 ve üstü olan toplamda 157 deprem meydana gelmiştir.
Meydana gelen sarsıntıların büyüklüğü 3,5≤M<4 arasında değişen deprem sayısı toplamda 101, bu depremlerden ters çözümü üretilmiş deprem sayısı ise 8 adettir. Büyüklükleri 4≤M<5 arasında değişen deprem sayısı ise toplamda 38 adettir.  Büyüklükleri 5≤M<6 arasında değişen depremlerin sayısı 15'tir.

 

HD TÜRKİYE ORJ RENKSİZ_edited.jpg

Bölgede aletsel dönem içinde gerçekleşmiş büyüklüğü 6≤M ve üzeri 3 önemli deprem gerçekleşmiştir. Bunlar kronolojik sırayla 31 Mart 1928 Torbalı, 23 Temmuz 1949 Karaburun ve 6 Kasım 1992 Doğanbey depremleridir.17.10.2005 Pazartesi günü İzmir yakın güneybatısında (Urla-Seferihisar) saat 8:45’te (TSİ) M:5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve ana şoku izleyen dört saat içerinde çok sayıda artçı deprem oluşmuştur. Bu depremleri saat 12.46’da (TSİ) M:5.9 ve 12:55’te M:5.6 büyüklüğündeki iki büyük şok daha izlemiştir.

30 Ekim 2020 Saat: 14:51 (TSİ)’de merkez üssü Ege Denizinde, Seferihisar (İzmir) açıkları ile Sisam (Samos) Adası arasında meydana gelen Mw:6.6 büyüklüğündeki deprem (AFAD verisine göre) 70 km. uzaklıktaki Bayraklı İlçesinde VIII şiddetinde hissedilmiş, çok sayıda bina ağır/orta hasar görmüş, 8 bina da yıkılmıştır . Bu deprem nedeniyle 117 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Genel Hayata Etkililik Olur’larına göre 27 ilçede 752 Yıkık/Ağır Hasarlı Konut tespit edilmiştir.

HD TÜRKİYE ORJ RENKSİZ_edited.jpg

Ege Denizi ve Doğu Akdeniz kıyılarındaki yerleşimler, tsunami tehlikesi açısından en riskli bölgelerde yer alır. Bunun nedeni, Anadolu levhası ile Afrika levhasının sınırını oluşturan Helenik ve Kıbrıs dalma-batma zonudur. Bu zon, Arnavutluk'tan başlayıp Girit, Rodos ve Kıbrıs üzerinden Antakya'ya kadar uzanır ve Ölü Deniz Fayı'na bağlanır. Bu 1600 km uzunluğundaki bölge, tarihte büyük depremlere (M8 veya daha büyük) ve tsunamilere yol açmıştır.
 

30 Ekim 2020 depremi nedeniyle oluşan tsunami, Türkiye Ege Bölgesi kıyılarında Çeşme-Alaçatı’dan Gümüldür’e kadar olan alanı etkiledi. En fazla etkilenen yerler Sığacık Teos Marina, Sığacık Körfezi ve Akarca bölgeleriydi. İnsanlar denizin çekilmesini fark edip birbirlerini uyararak kıyıdan uzaklaştılar, ancak bir kişi tsunaminin güçlü akıntısı nedeniyle hayatını kaybetti.
 

Tsunami modelleme çalışmaları, Helenik yayı üzerindeki fay segmentlerinin 7 ve üzeri büyüklükte depremler üretmesi durumunda, 5 metreye varan tsunami dalgalarının Türkiye’nin batı, güneybatı ve güney kıyılarına 50 ila 180 dakika içinde ulaşacağını göstermektedir. Bu durumda, Hatay, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale gibi denize kıyısı olan şehirlerde tsunami hasarı beklenmektedir.

HD TÜRKİYE ORJ RENKSİZ_edited.jpg

Prof. Dr. Naci Görür bölge için,  ''Geçmişte burada bir çok 6,7 şiddetlerinde depremler yaşandı. İzmir'de deprem kaynağı çok ve özellikle İzmir yarımadası üzerinde çok sayıda fay var. Manisa ve Aydın çevresinde faylar mevcut. Burada görülen her fay, 7 ve üzerinde büyüklükte deprem üretebilir ve İzmir'i felç eder." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

İzmir'de tam olarak ne zaman deprem bekleniyor?
''Bu ülkede sen deprem ile karşılaşmazsan çocuğun, çocuğun karşılaşmazsa torunun karşılaşacaktır. Torunun da karşılaşmazsa sen depremi zaten yaşamışsındır demektir.''

İzmir ilinin deprem riski ve tehlike derecesi haritası
n_edited.jpg
bottom of page