top of page

 MERSİN 

 33 

Nüfus : 1.938.389

Yüzölçümü : 15.853 km²

Düşük - Orta Derecede Riskli Deprem Bölgesi

Black_and_White_Simple_Minimalist_Futuristic_Gaming_YouTube_Banner__1_-removebg.png
HD TÜRKİYE ORJ RENKSİZ_edited.jpg

Mersin Depremsellik Analizi :

Mersin ili için deprem tehlikesini, bölgedeki aktif faylar oluşturmaktadır.
1. Adana ilinde bulunan faylar; Karaisalı-Karsantı Fay Zonu, Karataş-Osmaniye Fay Zonu,
2. Kıbrıs-Helenik Yayı (Bindirme Fayı)
3. Ölü Deniz Fayı
4. Ecemiş Fayı

Mersin'in kuzeyinde, Çamardı ile Gülek Boğazı arasında doğrultu atımlı Ecemiş Fayı yer alır. Gülek Boğazı ile Karsantı-Karaisalı arasında kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan Karsantı-Karaisalı Fay Zonu bulunmaktadır. Son çalışmalarda, Gülek Boğazı ile Anamur arasında doğrultu atımlı Namrun Fay Zonunun varlığı ortaya çıkarılmıştır. 1998 Adana depremine neden olan Yumurtalık-Karataş Fayı da bölgedeki önemli fay hatlarındandır. Akdeniz'de ve Kıbrıs'tan geçen bir kırık hattı, Akdeniz’deki depremlerin kaynağını oluşturmaktadır.

Namrun Fayı, Ecemiş Fay zonunun bir parçasıdır ve Gülek Boğazı'ndan başlayarak Namrun (Çamlıyayla), Arslanköy, Sorgun Kuzeyi, Kurtsuyu Deresi, Göksu Irmağı ve Demirözü’nden geçip Anamur kuzeyinde son bulur. Namrun Fayı ile Mersin-Anamur kıyı şeridi arasında daha küçük kırıklar da yer almaktadır. Mut civarında Mut Fayı ve Ovacık-Silifke arasında uzanan Ovacık Fayı da önemli kırık hatlarıdır.

Son yüzyılda Mersin civarında büyüklüğü 4'ten fazla olan depremlerin çoğu karada, bazıları ise denizde gerçekleşmiştir ve bu depremler aktif fay hatlarına bağlıdır. Mersin ve yakın yöresindeki kıyı şeridi, gevşek zeminler üzerinde yer aldığından, deprem sırasında daha fazla hasar görme riski taşımaktadır.
 

HD TÜRKİYE ORJ RENKSİZ_edited.jpg

Karataş-Osmaniye Fay Zonu Gelecekte burada oluşabilecek büyük depremler, Mersin ve Çukurova bölgesinde büyük ölçekte etkili olabilir.


Doğu Anadolu Fay Zonu: Doğu Anadolu Fayının Antakya’dan geçen bölümü, uzak da olsa Mersin ve Çukurova için tehlike oluşturan bir diğer faydır. Depremden sonraki hasarları oluşturan deprem dalgalarının hızlarının çok yüksek olması nedeniyle burada oluşacak deprem dalgaları, İlimizi etkileyebilir

Kıbrıs-Helenik Yayı (Bindirme Fayı): Akdeniz’in ve Kıbrıs’ın içinden geçen bindirme fayı, halen birbirine yaklaşmakta ve birbirinin altına girmektedir. Burada oluşabilecek bir deprem, Mersin ve Adana kıyılarında tsunamilere neden olabilir. Bu bölgede meydana gelebilecek bir deprem kıyılarımızda tehlike arz edebilir.


Bölgede Adana Ceyhan merkezli ve Yenice merkezli bir deprem olabileceği öngörülmektedir. 
Her ne kadar deprem risksiz görünse de Mersin çevresinde gerçekleşebilecek depremler özellikle sahil şeridinde zararlar oluşturacaktır. Bu sebepten dolayı bölgede tedbirler alınması gerekmektedir.

Mersin'de tam olarak ne zaman deprem bekleniyor?
''Bu ülkede sen deprem ile karşılaşmazsan çocuğun, çocuğun karşılaşmazsa torunun karşılaşacaktır. Torunun da karşılaşmazsa sen depremi zaten yaşamışsındır demektir.''

Mersin İlinin deprem riski ve tehlike derecesi haritası
n_edited.jpg
bottom of page