MUĞLA
13
Nüfus : 1.066.736
Yüzölçümü : 12.654 km²
Yüksek Derecede Riskli Deprem Bölgesi
Muğla Depremsellik Analizi :
Muğla ili, Muğla fayı olarak adlandırılan çok parçalı bir diri fayın üzerinde yerleşmiştir. Doğrudan il merkezinin içinden ve yakınından geçen birçok diri fay vardır. Söz konusu fayların normal fay karakteri egemendir, yani depremlerde fayın eğimli olduğu taraf (tavan bloku) çökmekte ve en çok hasar da bu blok üzerinde meydana gelmektedir. Muğla ili de Muğla fayının tavan bloku üzerinde yer alır.
Geçmişte Muğla ilini etkileyen bazı yıkıcı depremler:
FETHİYE 25.04.1957 (7.1)
KÖYCEĞİZ 25.04.1959 (5.7)
MARMARİS 23.05.1961 (6.5)
FETHİYE 14.01.1969 (6.2)
FETHİYE 10.06.2012 (6.0)
BODRUM 21.07.2017 (6.3)
Muğla kent merkezi içerisinden geçtiği bilinen fayların tam olarak nereden geçtiği ve bu fay üzerinde son birkaç depremin hangi tarihlerde olduğu henüz yeterli detayda araştırılmamıştır.
Muğla Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde Milas ilçe merkezi ile Muğla’ya bağlı eski köy/belde niteliğine sahip 18 mahallesi doğrudan fay zonu üstüne oturmaktadır. Yine özellikle Akdeniz ve Ege Denizi içinde Muğla’nın kıyı yerleşim alanlarına yakın alanlarda meydana gelebilecek depremlerden doğrudan etkilenmektedir. Gökova körfezinde 21.07.2017 tarihinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde Bodrum başta olmak üzere bir çok kıyı yerleşim birimi etkilenmiş ve yine küçükte olsa tsunami meydana gelmişti. Bu açıdan bakıldığında yapılacak çalışmaların 8 sadece il merkezinde değil kent bütününde yapılmasının önemi ve aciliyeti kendisini açıkça göstermektedir.
Muğla ilindeki aktif faylara bağlı oluşabilecek 6.0 ve üzeri büyüklüğündeki depremlerden en fazla bu faylar üzerindeki yerleşim yerleri hasar görecektir. Yatağan Fayı üzerinde Turgut, Yatağan, Akçaova, Muğla fayı üzerinde Menteşe, Düğerek, Yaraş, Gölcük, Arıcılar yerleşimleri, Gökova Fayı üzerinde Gökova, Akyaka, Ören yerleşimleri, Milas Fayı üzerinde Milas-Karakuyu-Beçin bulunur. Dalaman ilçe merkezi Dalaman Fayı üzerinde, Fethiye ilçe merkezi Fethiye Fayı üzerinde, Seydikemer Eşen-Seydikemer fay zonu üzerindedir. Özellikle Ören, Gökova, Dalaman, Ortaca, Dalyan, Köyceğiz, Fethiye, Seydikemer ve Eşen Ovalarında sıvılaşma oluşacağından, ovadaki yapılarda gömülme ve rotasyonlar olacaktır. Zayıf binalar depremde yıkılacak, can ve mal kaybına yol açabilecektir. Deniz kıyılarındaki ve kıyıya yakın alanlardaki bina ve tesisler en fazla zarar görecek yapılardır. Bodrum, Milas, Yatağan, Kavaklıdere, Ula, Datça, Marmaris genel olarak kayalık zeminlerden oluşmaktadır. Dalaman, Köyceğiz, Ortaca, Fethiye ve Seydikemer alüvyon zemin üzerine kurulmuşlardır. Tablo 2.3 Yerel Zemin sınıfları (18.03.2018 tarih ve 30364 Sayılı Resmi Gazete) 60 Dere yatakları, alüvyonlar, plaj ve bataklık ortamları depremlerden en fazla etkilenecek bölgelerdir.
Muğla'da tam olarak ne zaman deprem bekleniyor?
''Bu ülkede sen deprem ile karşılaşmazsan çocuğun, çocuğun karşılaşmazsa torunun karşılaşacaktır. Torunun da karşılaşmazsa sen depremi zaten yaşamışsındır demektir.''